Top 10 Cei mai Inteligenti Oameni din toate Timpurile

distribuie
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Inteligenta este un cuvant « magic », o trasatura definitorie a fiintei umane, fara de care nu ar fi fost posibil progresul. Este dificil de cuantificat inteligenta, care se manifesta in cele mai diverse feluri, dar tentatia realizarii unor ierarhii, fie ele si relative, este mare, mai ales pentru omul contemporan, ajuns intr-o etapa a cunoasterii fara precedent in istorie. De regula, principalul criteriu in functie de care se fac astfel de clasamente este coeficientul IQ (intelligent quotient). Iata un Top 10 Cei mai Inteligenti Oameni din toate Timpurile:

 

10. Thomas Young – Fizica si Medicina

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenți oameni din toate timpurile - oameni inteligenti, genii, cele mai mari genii din lume

Thomas Young a fost un fizician și un medic englez, ale cărui contribuții în domeniile oftalmologiei, luminii și limbajului au condus la importante descoperiri în domeniile opticii și anatomiei umane.

Young a fost primul care a spus că ochiul uman vede doar cele trei culori primare, roșu, albastru și galben și că toate celelalte culori vizibile sunt combinații ale acestora. În prezent, este cunoscut faptul că vederea în culori este un proces mult mai complex, dar munca lui Young a construit fundamentul teoriei vederii cromatice pentru oamenii de ştiinţă care au urmat.

Thomas Young a fost și un cunoscut egiptolog care a contribuit la descifrarea inscripțiilor de pe Rosetta Stone. Potrivit estimărilor, Young a avut un IQ cuprins între 185 și 200, potrivit mai multor măsurători.

 

9. William Sidis

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenți oameni din toate timpurile - oameni inteligenti, genii, cele mai mari genii din lume

William Sidis (1898-1944) a fost un copil-minune american cu un IQ cuprins între 200 și 300 (după diferite măsurători). La doi ani deja citea The New York Times și scria la mașina de scris, atât în engleză, cât și în franceză. William Sidis este cel care a inspirat cunoscutul film Good Will Hunting. La vârsta de 9 ani a fost admis la Harvard, însă reprezentanții Universității nu l-au lăsat să studieze acolo din cauza „imaturității sale emoționale”. A fost primit însă doi ani mai târziu. Astfel, la 11 ani Sidis a început cursurile la Harvard.

Până la opt ani învăţase opt limbi străine (latină, greacă, franceză, rusă, germană, ebraică, turcă şi armeană), după care a creat de la zero o nouă limbă, pe care a intitulat-o Vendergood. Mai târziu, avea să vorbească nu mai puţin de 40 de limbi străine.

După unele surse, se pare că a fost persoana cu cel mai mare IQ. Astfel, a fost considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată, unele estimari vorbesc de un IQ in jurul 250-300! Din pacate orice urma de masurare al coeficientului IQ s-a pierdut in istorie. William Sidis a murit la vârsta de 46 de ani din cauza unui atac cerebral.

 

8. Gottfried Leibniz – Filozof

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenți oameni din toate timpurile - oameni inteligenti, genii, cele mai mari genii din lume

Gottfried Leibniz este un filozof și logician german, cunoscut pentru că inventat calculul diferențial și integral. Tot În matematică, Leibniz a introdus termenul de „funcție” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă. Alături de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne. În fizică, Leibniz a introdus noțiunea de „forță vie” (mv2) ca măsură a mișcării (energia cinetică, cum o numim azi).

Potrivit estimărilor, filozoful german ar fi avut un IQ cuprins între 182 și 205.

 

7. Nicolaus Copernicus – Matematician/Astronom

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenți oameni din toate timpurile - oameni inteligenti, genii, cele mai mari genii din lume

Copernicus a fost un matematician și astronom polonez care a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar, potrivit căreia soarele și nu Pământul este centrul sistemului nostru solar. După o muncă de 40 de ani, a dovedit inconsistența teoriei geocentrice a lui Ptolemeu și astfel a exercitat un puternic impact în mentalitatea Evului Mediu. Astfel, Copernic a demonstrat că Pământul este o planetă ca toate celelalte, dând o lovitură decisivă teoriilor mistice despre existența unei lumi cerești deosebită de lumea pământeană.

Potrivit estimărilor, ar fi avut un IQ cuprins între 160 și 200.

 

6. Rudolf Clausius – Matematician

Top 10 cei mai inteligenti oameni din toate timpurile

Rudolf Clausius a fost un matematician si fizician german, cunoscut pentru formularea celei de-a doua teorii a termodinamicii. Prin reformularea concluziilor lui Sadi Carnot cu privire la ciclul Carnot, Clausius a pus bazele teoriei caldurii. Cea mai importanta lucrare a sa, publicata în 1850 în Annalen der Physik, descrie cum teoria cinetica a gazelor ar putea explica fenomenele termice, lucrare care a stat la baza enuntului celui de al doilea principiu al termodinamicii. În 1865 a introdus notiunea de entropie, iar in 1870 teorema virialului.

A avut un IQ cuprins între 190 si 205, conform unor masuratori diferite.

 

5. James Maxwell – Fizician

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenti oameni din toate timpurile, IQ, oameni inteligenti

James Maxwell a fost fizician teroretician scoțian, autorul unui set de ecuații care descriu legile de baza ale electrotehnicii. În funcție de masuratori, IQ-ul lui Maxwell a fost cuprins între 190 și 205.

Lui James Maxwell i se atribuie performanta de a fi pus bazele teoriei cuantice si a fost laudat de multi oameni de stiinta inclusiv de Einstein.

 

4. Isaac Newton

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenti oameni din toate timpurile, IQ, oameni inteligenti

Isaac Newton a fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom care s-a aflat la originea teoriilor științifice care au revoluționat știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și prin studierea legilor mișcarii corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.

Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind ca orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a aratat ca lumina alba este o lumina compusa din radiații monocromatice.

Între 1670 și 1672 Newton s-a ocupat mai mult cu problemele de optica și chiar a construit un telescop cu reflexie, care a fost prezentat în 1671 la Royal Society. Modelul de telescop folosit azi este cel introdus de catre Newton.

Newton a avut un IQ cuprins între 190 și 200.

 

3. Leonardo da Vinci

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenti oameni din toate timpurile, IQ, oameni inteligenti
Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seama geniu din întreaga istorie a omenirii. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor. Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa, aflat în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodata. Fresca intitulata Cina cea de taina, din refectoriul mănăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscuta imagine religioasa a tuturor timpurilor.

Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, o mașina de socotit și multe altele. A facut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, care, deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific.

Leonardo Da Vinci a avut un IQ estimat a fi între 180 și 220.

 

2. Albert Einstein

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenti oameni din toate timpurile, IQ, oameni inteligenti

Albert Einstein a fost un fizician teoretician, nascut în Germania. A fost autorul teoriei relativității și este considerat unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizica. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizica sunt legate de teoria relativității restrânse, care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o noua teorie a gravitației.

Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativista, teoria capilarita?ii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantica, explicarea mișcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziției atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietățile termice al luminii (al caror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiației (ce include emisia stimulata), teoria câmpurilor unitara și geometrizarea fizicii.

Cea mai cunoscuta formula a lui Einstein este E=mc² , care cuantifica energia disponibila a materiei. Pe aceasta formula se bazeaza atomistica, domeniul din fizică care studiază energia nucleara.

A avut un IQ cuprins între 205 și 225.

 

1. Johann Goethe

http://www.topten.ro/ - Top 10 cei mai inteligenti oameni din toate timpurile, IQ, oameni inteligenti

Johann Goethe a fost un poet german și om de știință, una dintre cele mai de seama personalitați ale culturii universale. Goethe a înființat știința
chimiei umane și a dezvoltat una dintre cele mai timpurii teorii ale evoluției. De timpuriu a început Goethe să iubească literatura, pe care o putea găsi în vasta bibliotecă de circa 2000 de volume al tatălui sau. Fascinat era și de teatru, în casa părintească anual se prezenta un spectacol de teatru de păpuși.

A avut un IQ estimat a fi între 210 și 225.