Top 10 Cele mai Bune Carti ale secolului XIX

distribuie
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Un profesor de jurnalism a reușit să alcătuiască o listă cu lecturi esențiale. J. Peder Zane, un fost colaborator al New York Times, în prezent profesor de jurnalism, a avut o idee: să facă un top al celor mai bune cărţi şi al celor mai buni scriitori, în baza unui punctaj atribuit de 125 de autori contemporani (între care Stephen King, Norman Mailer, Jonathan Franzen, Annie Proulx).

Au fost menţionate 500 de cărţi, iar în funcţie de numărul de puncte primite a fost constituit şi topul de mai jos: Top 10 Cele mai Bune Carti ale secolului XIX

 

10. Emma – Jane Austen

Top 10 Cele mai Bune Carti ale secolului XIX

Emma, este povestea unei fete tinere, cu ceva bănet, care a jurat că nu se va căsători niciodată. Acest jurământ nu o împiedică totuși pe Emma să își bage nasul în viețile altora, să le aranjeze sau nu ploile și să își aroge niste merite peste puterile ei de înțelegere. Totuși Emma nu este o fată rea ci doar o puștoaică idealistă și încăpățânată deoarece în cele din urmă chiar ea va cădea în plasa îndrăgostelii. Finalul romanului este unul fericit și toată povestea ca atare este una care sare din tiparele secolului.

 

9. Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoievki

cele mai bune cărţi

Crimă și pedeapsă este un roman scris de autorul rus Fiodor Dostoevski, fiind publicat pentru prima dată în ziarul intitulat „Mesagerul rus”, apărând în 12 numere lunare ca mai târziu să fie publicat ca roman, fiind considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare a tuturor timpurilor, cu influențe asupra romancierilor ce i-au urmat.
Romanul prezintă în prim plan drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-și rezolva problemele financiare, dar și din dorința de a-și demonstra lui însuși că este îndreptățit să o facă.

 

8. Marile Speranțe – Charles Dickens

cele mai bune cărţi

Marile speranțe este un roman din 1860 – 1861 scris de Charles Dickens, scriitor englez. Aceasta poveste urmărește evenimentele ce i se întâmplă unui băiat în timpul maturizării acestuia. În ajunul Crăciunului din 1812, Pip, un orfan de 6 ani, se întâlnește cu niște evadați în curtea Bisericii din sat, în timp ce vizita mormintele părinților și rudelor. Unul dintre evadați îl obligă pe Pip să fure mâncare și să-l ducă undeva, la adăpost. Pip îl aduce în casa în care locuia și el, împreună cu sora lui mai mare, o persoană rea, și cu soțul acesteia, Joe Gargery, un fierar, dar care era mai bun la inimă decât consoarta lui. A doua zi, soldații îi recapturează pe evadați și sunt înapoiați vaselor cu prizonieri, de unde scăpaseră cu o zi în urmă.

 

7. Moby Dick – Herman Melville

cele mai bune cărţi

Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael.

 

6. Middlemarch – George Eliot

cele mai bune cărţi

Înainte de toate, pentru cei care nu au citit cartea sau care nu au auzit de autor, he’s a she! Geroge Eliot este numele de scenă al lui Mary Ann Evans. “Un studiu al vieţii de provincie” sau Middlemarch, cum a fost intitulată ulterior, este o descriere tulburător de realistă a vieţii din Anglia începutului de secol 19, viaţă văzută prin ochii Dorotheei Brooke – personajul principal. Este o carte despre lupta valorilor în dauna prejudecăţilor, despre afirmarea valorilor feminine şi totodată o punere cu faţa la zid a unei societăţi înecată într-o prseudomorală ipocrită.

 

5. Povestiri – Anton Cehov

cele mai bune cărţi

“Fiecare mare scriitor s-a hrănit dintr-o mare cultură, dintr-o mare tradiţie. Unii dintre ei şi-au afişat credinţa şi chiar au promovat-o prin scrierile lor. Nu mă refer la literatura dulceagă de propagandă religioasă, ci la opere care au făcut înconjurul lumii, devenind piese de rezistenţă ale literaturii universale, cum ar fi Siddhartha a lui Hermann Hesse, Povestirile orientale ale lui Marguerite Yourcenar sau Povestirile hasidice ale lui Martin Buber. Povestirile ortodoxe ale lui Cehov cuprinse în volumul de faţă nu au fost scrise programat şi nu au pretenţia cărţilor enumerate mai sus. Adică, nu există o carte a lui Cehov Povestiri ortodoxe. Acest titlu ni l-am îngăduit noi, adunînd la un loc textele evident ortodoxe ale scriitorului.
Antologia de faţă este, fără îndoială, o baie de lumină şi un izvor care ţîşneşte curat din adîncurile celei mai autentice tradiţii evanghelice şi patristice. Credem că el va satisface setea multora din cei care caută sincer să cunoască şi să înţeleagă Ortodoxia.

 

4. Aventurile lui Huckleberry Finn – Mark Twain

TOP 10 CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE SECOLULUI XIX

Eroul principal al romanului este un băiat pe nume Huckleberry Finn care trăiește în târgușorul american imaginar St. Petersburg, Missouri, situat pe râul Mississippi,care duce o viată de hoinar, până când o vaduvă îl ia să îl educe și să îl învețe carte. Dar când prinsese și el puțin gustul modului lui nou de viață, apare tatăl său care îl răpește pe o insulă a râului, vrând astfel să îl dezvețe cu forța de bunele maniere proaspăt învățate. Huck evadează de acolo, înscenând totul ca și cum ar fi fost omorât. El fuge pe o altă insulă unde se întâlnește cu un negru fugar pe nume Jim. Cei doi se duc pe o plută în statele libere, dar în drumul lor ei întâlnesc doi hoți care îl vând pe Jim ca sclav unui fermier, unchiul personajului de roman Tom Sawyer. Huck fuge și, împreună cu Tom, îl eliberează pe Jim în stil eroic, fugind cu toții in Teritoriul Indian, unde au si rămas.

 

3. Război și pace – Lev Tolstoi

Război și pace (rusă: Voina i mir; în ortografia originală: Война и миръ) este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869. Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franța lui Napoleon Bonaparte. Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți

Război și pace este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869. Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franța lui Napoleon Bonaparte. Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți

 

2. Madame Bovary – Gustave Flaubert

2-flaubert

Doamna Bovary este scrierea ce da intreaga masura a talentului literar apartinand unui titan al literaturii mondiale – nu consider ca aceasta exprimare este un cliseu – , Gustave Flaubert. Scriitorul care a starnit admiratia lui Mario Vargas Llosa infatiseaza in romanul amintit viata tumultoasa a unui personaj multifatetat si complex, ale carui valuri cad pe parcursul cartii.
Madame Bovary este simbolul decaderii morale eterne, al prabusirii umane si al simturilor dezlantuite. Frumoasa tanara care devine printr-o casatorie banala doamna Bovary traieste o existenta exaltata, cufundata in sine si in visele de mana a doua inspirate din carti de consum popular cu cavaleri si marchize. Ea neaga realitatea, cautand iubirea zugravita in carti, chiar daca traieste langa un barbat anost care nu banuieste nimic din zbuciumul emotional care marcheaza existenta sotiei sale. Frumusetea femeii atrage admiratori, insa setea ei de iubire imaginara nu este ostoita, doamna Bovary devenind, fara sa o doreasca in mod constient, o adultera decazuta.

 

1. Anna Karenina – Lev Tolstoi

TOP 10 CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE SECOLULUI XIX

Cu o ultimă ecranizare în 2012, Anna Karenina este cu siguranţă cel mai cunoscut roman emanat de către literatura rusă. Este o capodoperă egalată în mare măsura (şi pe alocuri depăşită) de un alt roman al aceluiaşi autor: Război şi Pace. Anna Karenina este un studiu extraordinar de fin al sentimentelor umane: iubire, ură, speranţă, gelozie, disperare, milă… “Materialul de studiu” este povestea a două iubiri: una între Ana Karenina şi contele Vronksi – o iubire vinovată (na, Ana era femeie măritată, la casa ei), dramatică, iar cealaltă între Levin – un intelectual pasionat de viaţa rurală şi Ekaterina Șcerbațkaia zisă şi Kitty. Este o relaţie în aparenţă liniştită, familială, însă, în esenţă, pe măsură ce avansăm în roman, lucrurile se complică pentru că intelectualul din Levin caută să găsească răspunsuri problemelor ce măcina lumea rurală contemporană lui, căutare care în cele din urmă îi va măcina lui raţiunea.
Fără îndoială, Anna Karenina este Everestul artei literare şi probabil aşa va rămâne mult timp.