TOP 10: Cele mai mari companii din Romania, 2013

distribuie
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Dacia s-a plasat pe primul loc in topul celor mai mari companii din Romania, dupa cifra de afaceri, surclasand Petrom in ierarhia realizata de KeysFin pe baza rezultatelor de anul trecut. Luand in considerare profitul realizat, Petrom s-ar clasa detasat pe locul I, la mare distanta de locul II. OMV Petrom a fost cea mai profitabilă companie din ţară, anul trecut înregistrând un profit net de peste 1 miliard de euro (4,83 miliarde lei), potrivit situaţiilor financiare pentru anul trecut, depuse până pe 31 mai, la Registrul Comerţului. Iata Cele mai mari companii din Romania:

 

10. ArcelorMittal Galati – Cifra de Afaceri: 3,71 miliarde de lei

Top 10 cele mai mari companii din Romania conform cifrei de afaceri

ArcelorMittal Galati este o companie care a resimtit din plin efectele crizei, concretizate in scaderea abrupta a comenzilor.
Cifra de afaceri a combinatului siderurgic din Galati a scazut anul trecut cu 31,5%, la 3,71 miliarde de lei, iar pierderile financiare s-au adancit la 741 milioane de lei.

 

9. Carrefour Romania – Cifra de Afaceri: 4,28 miliarde de lei

Top 10 cele mai mari companii din Romania conform cifrei de afaceri

Carrefour Romania se afla pe locul noua in clasamentul in functie de cifra de afaceri si pe locul sase in topul profitabilitatii.
Compania a reusit sa isi mentina cifra de afaceri la 4,28 miliarde de lei (+0,01%).

 

8. Orange Romania – Cifra de Afaceri: 4,33 miliarde de lei

Orange Romania

Orange Romania este singura companie telecom din top 10. Diversificarea serviciilor a fost, in 2013, cheia de bolta care a dus firma la afaceri de 4,33 miliarde de lei, cifra cu 5,3 la suta mai mare decat in anul precedent.
Veniturile de aproape 1 miliard de euro (934 milioane euro) din anul trecut au fost sustinute de cresterea traficului de internet pe mobil, care s-a majorat cu 51% fata de 2012, a anuntat anterior compania. De altfel, si vanzarile de smartphone-uri s-a dublat fata de 2012.
Si investitiile realizate de Orange au urcat cu 30% in 2013 fata de 2009, anul trecut avand cele mai mari investitii anuale de la inceperea crizei economice.

 

7. E.ON Energie – Cifra de Afaceri: 4,55 miliarde de lei

Eon Romania

E.ON Energie, o companie care anul trecut a raportat afaceri de 4,55 miliarde de lei, in scadere cu 13,3 la suta. De remarcat ca firma a rusit sa revina pe profit in 2012, cu un rezultat net de 221,4 milioane de lei

 

6. Electrica Furnizare – Cifra de Afaceri: 4,72 miliarde de lei

Electrica Romania

Electrica Furnizare a avut o cifra de afaceri de 4,72 miliarde de lei, in crestere cu 6,4 la suta fata de anul precedent si cu un profit de 101,4 milioane de lei, mai mare cu 12,1%.

 

5. British American Tobacco Romania – Cifra de Afaceri: 6,9 miliarde de lei

British American Tobacco

Locul cinci in clasamentul celor mai influente companii din Romania a fost ocupat, in 2013, de British American Tobacco Romania.
Producatorul de tigarete a inregistrat o cifra de afaceri de 6,9 miliarde de lei, in crestere cu 4,8%, la un profit de 396,8 milioane de lei, sensibil egal cu cel din anul precedent (+0.6%).
Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri se explica, intr-o mare masura, prin cresterea preturilor alaturi de optimizarea investitiilor si a cheltuielilor de productie si mai ales de distributie.

 

4. Lukoil-Petrotel – Cifra de Afaceri: 10,4 miliarde de lei

Lukoil Romania

Compania cu origini rusesti Lukoil-Petrotel, desi are inca destul de multe statii de carburanti in Romania, a inregistrat un declin puternic.
Afacerile i-au scazut cu 19,1%, la 10,4 miliarde de lei, iar pierderile s-au dublat fata de anul precedent, la 979 de milioane de lei.
Potrivit expertilor de la KeysFin, motivele tin de transferul pagubos al carburantilor din Rusia in Romania, la costuri uriase fata de ceilalti jucatori din piata, dar si de absenta unei strategii de marketing-vanzari eficiente, care sa genereze un flux mai mare de clienti.

 

3. Rompetrol Rafinare – Cifra de Afaceri: 16,1 miliarde de lei

Rompetrol Romania

Rompetrol Rafinare, a doua mare companie din acest domeniu, a reusit in 2013 sa isi reduca pierderile la 224 milioane de lei, in contextul unei cifre de afaceri in scadere cu 4,7%.
Evolutia financiara din 2013 reflecta, potrivit expertilor KeysFin, un semnal clar ca kazahii vor miza tot mai puternic pe platforma din Romania, mai ales in contextul geo-politic regional, influentat de tensiunile dintre Rusia, UE si SUA.

 

2. OMV Petrom – Cifra de Afaceri: 18 miliarde de lei

OMV Petrom

Pe locul secund in clasament s-a situat OMV Petrom, business-ul austriecilor generand o cifra de afaceri de 18 miliarde de lei, in scadere cu 7,4 la suta fata de anul precendent.
Potrivit expertilor KeysFin, scaderea afacerilor Petrom se datoreaza, pe de o parte, efectului majorarilor de preturi din 2013, influentate de evolutia pretului barilului de petrol si a cursului valutar, iar pe de alta concurentei tot mai acerbe din piata, odata cu alinierea preturilor la majoritatea comerciantilor de produse petroliere.
In ciuda scaderii cifrei de afaceri, OMV Petrom a reusit sa isi optimizeze cheltuielile si investitiile, mixul de business control generand o crestere cu 25,7% a profitului net, la 4,83 miliarde de lei, de departe cel mai mare inregistrat de o companie din Romania.

 

1. Dacia – Cifra de Afaceri: 18,4 miliarde de lei

Dacia Romania

Dacia s-a reinventat in 2013, cu modelele sale restilizate, reusind sa mentina ridicat interesul clientilor intr-o piata auto europeana in care vanzarile sunt puternic influentate de criza.
Astfel, a ajuns ca in 2013 sa inregistreze vanzari de aproape jumatate de milion de masini, un nou record istoric pentru producatorul roman.
Dacia a reusit astfel sa preia, de la Petrom, coroana de „cea mai puternica companie din Romania”.
Datele oficiale, de la Ministerul Finantelor, claseaza producatorul roman pe primul loc in Top 10 – business-uri din Romania, cu o cifra de afaceri de 18,4 miliarde de lei, in crestere cu 44,4% fata de anul precedent. Si profitul a avansat spectaculos, cu 21,7%, la 337,4 milioane de lei.