Top 10 Curiozități Geografice

distribuie
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Trăim pe o planetă care care ne oferă peisaje de vis, minuni naturale, dar și ciudatenii si anomalii geografice. În rândurile de mai jos va prezentă, zece dintre cele mai interesante curiozitati geografice din lumea intreaga!

 

1. Satul cu cel mai lung nume din lume

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch este satul cu cel mai lung nume din lume. Acest sat se afla in Tara Galilor si contine patru litere „L” consecutive!

 

2. Localitatea cu cel mai scurt nume din lume.

Localitatea cu cel mai scurt nume este „A” si se afla atat in Norvegia, cat si in Suedia. In limba scandinava, „A” inseamna „rau”.

 

3. Cea mai mică țară din lume


Vaticanul este cea mai mica tara din lume, ocupand o suprafata de doar 0,44 km! Cea mai mare tara din lume este, in schimb, Rusia.

4. Cel mai mare oraș din lume se află în Mongolia


Cel mai mare oras din lume, ca suprafata, este Hulunbuir din Mongolia, cu 265.953 km patrati.

5. Top limite de temperatură

Cea mai ridicata temperatura la nivel mondial a fost inregistrata in El Aziza, Libia – 54,4 grade Celsius, in timp ce cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata in Antarctica, in anul 1983: – 89,2 grade Celsius. Cea mai ridicate temperatura medie anuala se inregistreaza in vestul Australiei: 35 grade Celsius.

 

6. Cea mai veche republică constitutională

San Marino este cea mai veche republica constitutionala din lume. Statul a fost fondat in anul 301 de catre un pietrar crestin persecutat de imparatul Diocletian. Constitutia sa din 1600 este cea mai veche constitutie scrisa din lume.

 

7. Cel mai lung lanț muntos din lume se află sub apă

Lantul muntos din Oceanul Atlantic este cel mai lung din lume, intinzandu-se pe o distanta de circa 40.000 km. Islanda este singura regiune din acest lant muntos care se afla la suprafata apei.

 

8. Unde se flă cea mai mare parte din apa potabilă de pe planetă?

Ghetarii stocheaza intre 70% si 80% din apa potabila de pe planeta. 99% dintre acestia se afla in regiunea Artica si Antarctica.

 

9. Râul care și-a schimbat sensul de curgere a apei

In 1811 si 1812, trei cutremure de aproximativ 8 grade pe scara Richter au facut ca raul Mississippi sa curga invers!

 

10. Cea mai adâncă groapă săpată vreodată

Cea mai adanca groapa sapata vreodata este gaura de foraj de la Kola, in Rusia. Aceasta a atins o adancime de 12.261 m si a fost sapata in scop stiintific. In urma realizari acesteia, s-au facut cateva descoperiri surprinzatoare, printre care cea a unei mase de hidrogen care facea ca noroiul sa „clocoteasca”. Cea mai lunga groapa sapata este putul petrolier Maersk BD-04A din Al-Shaeheen, Quatar, cu o lungime de 12.290 m.