Top 10 Orașe de vizitat în 2014

distribuie
1 Flares Filament.io 1 Flares ×

Barcelona, Londra, Paris, Roma.  Sunt probabil cele mai cunoscute orase turistice  si din cauza asta si cele mai aglomerate. Dar tarile lumii ascund si alte perle, mai putin cunoscute, insa care trebuie neaparat incluse pe lista vacantelor. Nu veti regreta ca le-ati ales. Cele zece orase pe care le propunem mai jos au  reintrat de anul trecut in circuitul turistic mondial.

 

1. San Francisco, SUA

Amestecul de culturi specific acestei metropole i-a încurajat întotdeauna pe noii sosiţi pe coasta de vest a Statelor Unite. Mai mult, oraşul e vestit pentru dealurile sale, pentru cutremure şi pentru înclinaţia locuitorilor săi spre liberalismul politic. În 2013 însă, în atenţia lumii vor sta întrecerile nautice ale Cupei Americii, când catamaranele vor ancora în porturi, întinzându-şi velele multicolore ca pentru expoziţie. Garantat, oraşul se va pregăti şi pentru competitori, şi pentru turiştii atraşi de faleza oceanului.

 

2. Amsterdam, Olanda

Pe nimeni nu surprinde prezenţa lui în vreun top anume, fiindcă Amsterdamul este un exemplu universal de oraş turistic. Cel mai bun mod de a cunoaste orasul este pe jos sau de pe bicicletă. Pentru o exepriență autenica in capitala Olandei nu ratați cartierele  Jordaan, De Pijp sau Districtul luminilor rosii ori Districtul Oglinzilor fiecare cu aspectul si diversitatea proprie. De asemenea, încercați să va faceti timp sa vizitati si Biserica Veche (Oude Kerk), Piaţa Dam, Begijnhof, canalele orașului, Podul Scheletic (Magere Brug) sau Piaţa Rembrandt (Rembrandtplein). Amsterdam este și orașul muzeelor. Exista aprole mai celebre sunt  Rijks, Van Gogh şi Stedelijk.

 

3. Hyderabad, India

În sudul Indiei, Hyderabad, capitala statului Andhra Pradesh, a fost cândva un oraş princiar. El şi-a pierdut frumuseţea şi bogăţia după cucerirea independenţei de către India, când palatele şi grădinile luxoase au fost vândute, dărâmate ori prădate. În timpurile sale moderne, metropola şi-a redescoperit vechile comori arhitecturale din zona istorică, renovându-le parţial. Dintre toate, Palatul Falaknuma („Oglinda Cerului”) s-a transformat într-un hotel de şapte stele, un adevărat muzeu al luxului, cu fresce, tapiţerii, picturi, artefacte valoroase, candelabre veneţiene şi câte şi mai câte bogăţii adunate de prin lume. Hyderabadul mai ascunde şi alte monumente şi edificii importante, pe care plănuieşte să le pună în valoare treptat, în timp ce înfloreşte din punct de vedere economic.

 

4. Derry/Londonderry, Marea Britanie

Derry (numit şi Londonderry) este cel de-al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord, fiind situat pe malul râului Foyle, nu foarte departe de Marea Irlandei. A fost desemnat Oraşul Culturii în 2013 în Marea Britanie, prin urmare renaşterea lui e iminentă. Cetatea fortificată a Derry-ului găzduieşte multe festivaluri anuale, cum e Jazz Festival şi Earhart Festival (dedicat Ameliei Earhart – pioniera aviaţiei americane aterizând aici în 1933), dar evenimentele culturale vor ţine treaz oraşul pe parcursul întregului an 2014. Dintre ele, merită amintit cel mai mare festival irlandez din lume, „All Ireland Fleadh”.

 

5. Beijing, China

Pentru China, capitala Beijing a rămas centrul cultural şi artistic, în timp ce alte oraşe concurează pentru întâietate în plan economic. Chiar dacă Jocurile Olimpice au trecut de mult (2008), investiţiile făcute atunci au ecouri şi azi – există semnalizări stradale în engleză, hoteluri internaţionale şi numeroase construcţii noi, remarcabile piese de arhitectura modernă. Nu demult s-a deschis linia ferată dintre Beijing şi Shanghai, trenurile de mare viteză legând cele două staţii în cinci ore. Pentru capitală, se simte o schimbare în aer, dar în cel fel va evolua oraşul din punct de vedere turistic, încă e nelămurit. Ce se ştie sigur e că, atunci când China va fi în gloria ei deplină, oamenii vor privi spre trecut, spunând că totul a început la Beijing.

 

6. Christchurch, Noua Zeelandă

Cutremurele din 2010 şi 2011 au devastat „Oraşul–grădină” al Noii Zeelande, Christchurch, de pe malul Pacificului. Dar localnicii au arătat multă hotărâre şi inventivitate, găsind momentul propice pentru a reconstrui urbea şi pentru a şterge cicatricile; de exemplu, golul lăsat de dărâmături a fost umplut cu elemente artistice şi cu spaţii verzi. În plus, oraşul va surprinde în mod plăcut prin variata lui ofertă culinară internaţională, de la meniurile locale tradiţionale până la cele turceşti şi birmaneze.

 

7. Hobart, Tasmania

Capitala Tasmaniei, oraşul Hobart, şi-a început existenţa ca şi colonie de deţinuti în 1803 şi s-a dezvoltat ca port în a doua jumătate a secolului XIX. A prosperat rapid de pe urma comerţului şi a industriei navale, iar azi e considerat poarta spre Antarctica. Nu trebuie să ratati în Hobart o vizita la „Museum of Old and New Art” (MONA), plimbari prin Salamanca Place și pe malul marii sau o excursie pe Muntele Wellington.

 

8. Montréal, Canada

Montréal a cucerit poziţii înalte în topul celor mai fericite oraşe (2010) şi al celor mai „la modă” (2011). Steven Spielberg a ales acest oraş pentru filmările la ultimul blockbuster, „Robopocalypse”. Multe premii a primit şi Portul Montréal, preferatul vaselor de croazieră. Mai mult, în 2013 aici s-a deschis  „Rio Tinto Alcan Planetarium”(un muzeu unic al ştiinţelor naturii) și  Muzeul Grevin (al figurilor din ceară).

 

9. Addis Abeba, Etiopia

În stilul maratoniştilor etiopieni, capitala Etiopiei evoluează în ritm constant şi sigur. Sentimentul de siguranţă în acest sens e dat de creşterea economică de 5% estimată pentru 2013. Fondată abia acum un secol, Addis Abeba („Floarea nouă”) s-a impus deja ca metropolă înfloritoare, capitală diplomatică şi oraş al diversităţii. Lista obligatorie a locurilor de vizitat în Addis Abeba trebuie să includă Muzeul Național unde puteți vedea o fosilă humanoidă veche de 3,5 milioane ani botezată Lucy, Muzeul Etnologic, situat în palatului fostului împărat  Haile Selassie, Ctedrala Sfânta Treime , Catetrala St. George, dar și piața mercato, cunsocută ca cea mai largă piață deschisă din lume. Aici veti găsi de toate, de la tricouri la piese auto.

 

10. Puerto Iguazú, Argentina

Oraşul argentinian se plasează la graniţa cu Brazilia, chiar lângă Cascada Iguazú, cea care a fost votată în 2011 una dintre cele şapte noi minuni ale naturii. Puerto Iguazú are noroc. Şi în afara oricăror competiţii, cascada rămâne o manifestare extraordinară a forţei şi frumuseţii naturii, iar turiştii nu contenesc a sosi aici în număr mare. Oraşul îi răsplăteşte cu hoteluri excelente, spa-uri şi excursii în împrejurimile încântătoare. Cea mai bună bază de pornire spre cascadă se dovedeşte a fi Puerto Iguazú.